Den där John Grisham har precis kostat mig värdefull fritid. Vi har som bekant inte så mycket fritid man kan tro på campen vilket gör att fritiden fungerar ungefär som aktiemarknaden: Varje investering du gör bör ge dig en avkastning. Bland många andra pinaler jag ärvde av företrädarna fanns ett par böcker, däribland John Grishams Utpressaren. För någon vecka sedan beslutade jag mig för att försöka läsa boken i de mikropauser som uppstår mellan till exempel inventering av tvättpåsen och middagen. Sakta men säkert arbetade jag mig genom den tunna storyn, det fattiga språket och den obefintliga karaktärsbeskrivningen i hopp om att bli överraskad av ett måhända intrikat slut. När jag hade fyra sidor kvar att läsa stärktes mina misstankar om att det kanske inte skulle bli den orgasmiska upplevelse jag hoppades på. Idag, efter att ha räknat in strumpor, kalsonger, uniformsdelar, t-shirtar, träningskläder, motoroverall och badlakan, gjorde jag ett ryck och slutförde skiten. Det var den största besvikelsen sedan sista minuterna av Battlestar Galactica. Om du någonsin är på mission, eller kanske vill glädja en partner som befinner sig på mission, skicka då aldrig en John Grisham-bok. Imorgon tänker jag elda denna på flaggplan till tonerna av kvällsbönen.
Tvätteriet är förresten en lyx vi har här. Bara att slänga in smutstvätten och hämta ut den ren ett dygn senare. Tack vara en hushållsinriktad tjej har jag det så varannan vecka i alla fall, men här slipper jag höra ”det är din städ- och tvättvecka”. Mycket bra. Visserligen är jag skeptisk till om de följer mina tvättinstruktioner, men skitsamma, det är tvättat i alla fall. Andra faciliteter vi har tillgång till är friskvård i form av massage, något som ständigt diskuteras men få haft modet att testa. Det kan låta som en överdriven lyx, men bär man runt på en jävla massa tunga grejer som sitter illa får man problem och det kostar betydligt mer att komma tillrätta med det i efterhand… Därför är många frekventa besökare på gymmet. Utan att ha statistiska belägg för det vågar jag påstå att tvärsnittet här ligger skyhögt över svensk riksstandard när det gäller fysisk prestationsförmåga. Bara att kliva in i det svettiga tältet kan vara komplexfyllt för en trettioplussare som ser träning som en del av mitt liv, inte hela mitt liv.
Stort tack till alla er som försökt att förklara för mig hur det känns på andra sidan skranket. Eftersom jag tvivlar på att min kära sambo tänker börja jobba inom Försvarsmakten och åka på mission kommer jag med största sannolikhet aldrig att få se den sidan av myntet utan jag får helt enkelt lita på era förtjänstfullt skrivna redogörelser. Jag tänker nu bearbeta den här informationen och se till att den används i mitt sätt att betrakta missionen. Några snabba tankar först: Vi förväntar oss nog inte att ni ska leva era liv kedjade vid telefonen utan svarar ni inte försöker vi igen. Jag förstår att förväntningarna kommer från er själva, att ni inte vill missa våra samtal, men jag tror inte att det är en jättegrej för oss här om vi inte får tag på er. Då ringer vi bara senare. Att sakna närheten köper jag, det gör vi också. Inga konstigheter där. Samma sak med att helt plötsligt inte vara en naturlig del av partners liv. Jag känner visserligen fortfarande att mitt liv är där hemma tillsammans med tjejen, men jag förstår att det i vissa fall kanske inte upplevs så från hemmafronten. Då kan jag bara lugna er med att ni alltid är med oss och våra liv bär vi i helgad prakt i hjärtat. Det där med att inte riktigt förstå vad vi gör är också helt förståeligt. Vi önskar nog ofta att vi kunde berätta mer för er, men yrkets natur gör som ni vet det omöjligt och ni får nog helt enkelt lita på att vi gör det vi ska just nu så kan vi reda ut det vid ett bättre tillfälle. Vad gäller argumentet att man lämnar, alternativt överger, någon man älskar under en längre period så tror jag att det handlar om en perspektivfråga både beträffande tid och känslor. Det var en av knäckfrågorna i de premissionsgräl som präglade försommaren och hur mycket jag än försökte förklara att en mission är en kort tid i ett långt liv tillsammans så nådde vi inte konsensus i frågan. Jag kan ju bara tala för mig (även om jag försökte tala för fler lite högre upp i det här stycket) och jag känner definitivt inte mindre för att jag är här. Det handlar helt enkelt inte om att lämna någon. Som lämnad part är det högst troligt att man kan uppleva det så, men för mig har det aldrig handlat om någon form av eskapism utan bara att det är en erfarenhet, en utveckling och lite av ett måste. Vilka delar som ligger i det där måstet har jag fortfarande inte riktigt kunnat reda ut för mig själv…
Du glömde den för många jobbigaste biten med att ni är där ni är. Oron i och med riskerna iaf vissa av er utsätts för….
Håller med H! Det är oron som är värst….
Som anhörig så är din blogg från Afghanistan en frisk fläkt. Du skriver verkligen som du tänker och det gillar jag skarpt! Din blogg kan få mig att gapskratta här hemma i soffan samtidigt som den kan väcka en viss ilska. Men jag älskar den innerligt 🙂 Keep it up
*kram*
Hej!
Jag är kultur- och fritidschef i Karlsborgs kommun och läser era bloggar varje kväll. Just nu håller jag på att ladda ner ett digitalt bibliotek till er. Utgångpunkten för detta har varit en idé om att närma det civila till det militära i en kommun som är i så hög grad präglad av militär verksamhet.
Jag bor på Karlsborgs fästning och revelj och tapto har blivit mina följeslagare. Jag måste tillstå att det militära var tämligen främmande, och i någon mån suspekt för mig när jag kom hit.
För några år sedan samarbetade vi med fallskärmsjägarna i ett konstprojekt ”Old Issues-New Glories” (eller var det tvärtom?); konstnären heter Katarina Nitsch. Hon är videokonstnär och projektet blev mycket lyckat.
Ja, jag försöker på olika sätt från min horisont att bistå. Det var så jag tänkte när idén kom upp att vi skulle förse er med digitalt bibliotek. Det handlar om ljudböcker. Det visade sig omöjligt i ett upphovsrättligt perspektiv att skicka e-böcker. Jag har hittills laddat ner poesi, facklitteratur, fantasy och deckare. Nu väntar romaner, språkkurser m m. Så du kan vara lugn – vi kanske kan rädda dina mikropauser – om nu allt kommer att funka tekniskt!
Den 14 januari äger en anhörigträff rum här på K 3 och då kan jag lämna över materialet till Conny Kristiansson.
Genom mitt engagemang för er har jag blivit intresserad av Afghanistan som land och är numera medlem i Afghanistankommittén. Jag planerar program under våren. Ett tips: missa inte den stora utställningen på Etnografiska Museet när du kommer hem. Den är fantastisk!
Jag vet inte hur min kommentar kommer att hanteras. Är det bara du som läser?
Hur som helst – jag skickar iväg den …
Hälsar gör
Kerstin Lorentz
Men, efter hand har jag blivit intresserad och under en längre tid följt Afghanistandebatten.
Vad brukar du annars tycka om för slags litteratur? Vi skulle kanske kunna hjälpas åt att skicka ner böcker så ni får ett mindre bibliotek att välja och vraka i, vet inte om det finns plats för något sådant men det är en idé.
Trevligt att läsa om ditt engagemang Kerstin. Helt rätt att knyta tätare kontakt mellan det militära och civila i Karlsborg. Jag ser fram emot att kunna låna ljudböcker att lyssna på under morgonpromenader längs insidan av campmuren.
Tack!
//Karlsborgsbo och K3-anställd